facebook

Adres

ArtTraverse
Gemeentehuis De Bilt
Soestdijkseweg Zuid 173
3721 AB Bilthoven
info@arttraverse.nl

Openingstijden

De exposities in de ArtTraverse zijn te bezichtigen tijdens kantooruren maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur, dinsdag van 08.30 tot 19.00 uur.

Oud Nieuws

 

Opening expositie Candela Lumen Lux

 

Op zondag 15 januari 2017 werd de expositie “Candela Lumen Lux” geopend door dr Maarten Loonen, hoofddocent bij het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen en stationsmanager van het Nederlands Poolstation op Spitsbergen met een toelichting op het werk. Op de foto, gemaakt door Hans Lebbe, rechts Maarten Loonen en op de eerste rij van links naar rechts Hanne van Baarle, Casper Prager en Udo Prinsen.

 

Duo Oene van Geel & Mark Haanstra zorgden voor de muzikale omlijsting (Oene van Geel links op de foto).

 

Voor meer foto’s en een verslag van de opening ga naar DeBiltinBeeld.nl.

 

 

 

 

 

 

Birgitta Sundström Jansdotter en Ludmilla van der Spoel

 

Birgitta, Ludmilla en Ella, van links naar rechts

Birgitta, Ludmilla en Ella, van links naar rechts

Van 13 november 2016 tot 9 januari was de duo-expositie van Ludmilla van der Spoel en Birgitta Sundström Jansdotter te zien in de Traverse van het gemeentehuis van De Bilt. De expositie werd geopend door Ella Buzo, freelance curator en medewerker TETEM Kunstruimte in Enschede.

 

 

 

Start nieuw seizoen met grafiek, glas en penningen

 

De eerste expositie van het komende seizoen staat in het teken van de Maand van de Grafiek. In 2013 hebben we ook meegedaan, toen op voorstel van Helen Frik, die naast keramiek en tekeningen ook grafisch werk exposeerde. Ditmaal toont Bert Keller divers grafisch werk, samen met Willem Noyons die glaswerk en penningen zal exposeren. Zie www.maandvandegrafiek.nl/arttraverse.html

De Maand van de Grafiek is een landelijk initiatief, met ook in Utrecht een speciale activiteit: een grafiekestafette op 1 en 2 oktober.

 

 

 

De opening op 18 september was druk bezocht, zie onze Facebook-pagina. Een spectaculair beeld werd gevormd door een serie glazen helmen van Willem Noyons, zie foto. (Klik om te vergroten.)

 

 

 

 

 

 

 

 

Marijke de Goey plaatst beeld in de Gibbs Farm

 

In het voorjaar 2015 exposeerde Marijke de Goey samen met Rita Kok in de ArtTraverse. Een van haar beelden in deze expositie was de Tango Dancers, eigenlijk een model van het beeld zoals het geplaatst is in de Gibbs Farm in Nieuw Zeeland. In het TV-programma Tuinen van Verwondering bezoekt Ernst Veen de Gibbs Farm, via Uitzending Gemist te zien, met de plaatsing van de Tango Dancers , na ongeveer 25 minuten.

 

Laatste expositie seizoen 2015-16

 

De opening van de expositie van Michael Ryan en Eddy Gheress (op de foto links) was druk bezocht. Katja Weitering van het Cobra museum in Amstelveen gaf een korte maar zeer boeiende inleiding. De bekende klarinettist David Kweksilber , bevriend met Michael Ryan, gaf een korte improvisatie op een bijzonder type saxofoon, waarmee hij in het bijzonder de schilderijen van een muzikaal commentaar voorzag. Onder de belangstellenden waren opvallend veel kunstenaars, waarvan sommigen belangstelling toonden om ook eens bij ArtTraverse te exposeren.

 

 

 

Muzeprijs voor Ellen Spanjaard

 

Ben Oldenhof en ellen-cOp 14 februari 2016, tijdens het Valentijnsconcert in het Lichtruim, werd onze Ellen Spanjaard verrast met de Muzeprijs van de Stchting Kunst en Cultuur. De prijs bestaat uit een kunstwerk van Ben Oldenhof en maakte tot 9 maart deel uit van de expositie van Ben en Erik Oldenhof. Op de foto (klik er op om te vergroten) staat Ellen samen met de kunstenaar voor – of eigenlijk onder – het kunstwerk; het is zonder titel.

 

 

 

Bezoek van Da Vinci klassen uit Soest en Amersfoort

 

100_6063-kOp 19 februari, 2 en 3 maart 2016 bezochten klasjes met hoogbegaafde kinderen de ArtTraverse. Bij het eerste bezoek was Ben Oldenhof aanwezig om zijn assemblages toe te lichten. Maar ook de schilderijen van Erik Oldenhof kregen aandacht. Zie de Facebookpagina voor meer foto’s.

 

 

 

 

 

 

Opening van de expositie van Erik en Ben Oldenhof

 

ArtTraverse opening Ben en Erik OldenhofOog op De Bilt maakte een fraaie fotoreportage van de opening van de expositie van Erik en Ben Oldenhof. Na de inleiding door Piet Augustijn kregen de talrijke bezoekers de gelegenheid om de werken van beide kunstenaars te bezoeken. Om de foto’s gemaakt door Hans Lebbe te bekijken klik hier.

 

 

 

 

Opening van expositie van Josephine Sloet

 

100_5901FrE_JSlOp 15 november werd de expositie van Josephine Sloet geopend met een inleiding door Frank Eerhart, op de foto rechts; de kunstenares links. Op veler verzoek hebben wij zijn prachtige tekst op de website geplaatst. Om die nog eens na te lezen klik hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

Werk van Harm van den Berg in de ArtTraverse

 

HvdB-unfinishedDeze expositie heeft veel belangstelling en waardering geoogst. Hiernaast op de achterwand naast de deur naar de trouwzaal het schilderij “Unfinished”. Harm vertelde ons over komende activiteiten, waaraan hij thans werkt. Zo was er een tentoonstelling in Arti et Amicitiae in Amsterdam, “Door schildersogen 2”, van 11 december 2015 – 24 januari 2016. Voor meer informatie over de schilder klik hier. (klik op de foto om te vergroten)

 

 

 

 

Maart 2010: afscheid van Dorja Egberts en “Traverse Galerie” en start van “ArtTraverse” (klik hier)

 

 

Terugblik op vorig seizoen

 

Een van de fraaiste tentoonstellingen van het afgelopen seizoen in de ArtTraverse was die van Julia Winter. Op haar eigen website is te zien, hoe actief ze is. Haar laatste presentatie was op de kunstbeurs Amsterdam Drawing, waar ze recent werk toonde bij Ron Lang Art. Zie ook hieronder.

 

Tentoonstelling “Over Oorlog en Vrede” in Venlo, was tot 6 september

.

IMG_1233kAan deze tentoonstelling nemen meerdere kunstenaars deel, waaronder Julia Winter die ons dit bericht met enkele foto’s toezond.
“Het was het een hele mooie opening in Museum van Bommel van Dam in Venlo. De twee Russische danseressen hebben daar hetzelfde stuk gedanst als bij de opening in de ArtTraverse. En er was een prachtige performance van Joseph Semah. Het was heel druk en het is een hele mooie tentoonstelling!” (Klik op de foto om te vergroten.)

 

 

Marijke de Goey prominent in de Gibbs Farm, Nieuw Zeeland

 

In de NRC van 31 juli 2014 stond een interview met de Nieuw Zeelander Alan Gibbs. Hij heeft een van de mooiste beeldenparken ter wereld ingericht. In dat park bevinden zich twee werken van Marijke de Goey die vanaf 15 maart 2015 samen met Rita Kok zal exposeren in de ArtTraverse. Werk van beide kunstenaars was ook te zien in Purmerend in augustus en september 2014.

 

 

Helen Frik (exposeerde in ArtTraverse in 2013) tot 31 mei 2015 te zien op twee locaties in Diepenheim

 

In het kader van een uitgebreide groepstentoonstelling waaraan een aantal bekende kunstenaars deelnemen “Waar de hand zingt” toont Helen Frik tekeningen en keramiek in de Kunstvereniging en het Drawing Center in Diepenheim, tot 31 mei.

 

 

 

Helen Frik (exposeerde in ArtTraverse in 2013) tot 6 april 2015 te zien in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam

 

Helen Frik lichtte in een video haar Frik Collection Ceramic Museum toe naar aanleiding van haar expositie in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, geopend op 11 oktober 2014. Lees een interview met haar bij we like art!

 

 

BC-150121-p14In de Biltsche Courant van 21 januari 2015 stond een artikel over Julia Winter en haar relatie met Bilthoven.

(Klik op het artikel om te vergroten.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dans bij de opening van de expositie van Julia Winter

 

De opening van de expositie van Julia Winter op 18 januari werd opgeluisterd met een duet, gedanst door twee jonge Russische danseressen die in Nederland een opleiding moderne dans volgen. Klik hier voor meer informatie.

 

 

Bericht van Koen Doodeman
(exposeerde samen met Maarten Dekker  in ArtTraverse in 2013)

 

Op vrijdag 10 oktober is door Z.M. de Koning de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst 2014 uitgereikt. Dit jaar was Koen Doodeman wederom één van de genomineerden. Bovendien is hij nu ook een van de vier prijswinnaars!

Ook is Koen zeer verheugd te melden dat hij vanaf 2015 één van de eenentwintig kunstenaars is die zal beginnen aan de residency bij de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam. Voor het jaar 2015 is hem vanuit het Mondriaanfonds een Beurs Praktijkverdieping toegekend. Neem voor meer informatie hierover een kijkje bij Rijksakademie.

Tot 18 januari exposeerde Koen nieuw werk bij PS Project Space in Amsterdam.

 

 

Een ABC van Mensje van Keulen

 

Op 21 september opende Mensje van Keulen de expositie van Jacqueline de Jong met een ABC-gedicht. Om het te lezen klik hier. Op 3 november werd bekend, dat zij de Constantijn Huygens-prijs 2014 had gekregen voor haar gehele oeuvre.

 

 

 

Expositie van Jacqueline de Jong in Amsterdam

 

 

Invitation_de_KringEen expositie met werk van Jacqueline de Jong en Céline Manz was te zien in de kunstenaarssociëteit “De Kring” bij het Leidseplein. Naar aanleiding van deze expositie vond op 12 januari 2015 een Potlatch-avond plaats, waarbij diverse thema’s aan de orde kwamen rond “The Situationist Times”, een politiek en culturele periodiek in de jaren 60, waar Jacqueline actief bij betrokken was.

 

(Klik op het plaatje om het te vergroten.)

 

 

 

 

 

 

 

 

141029Balie-JdJ-k

 

Op 29 oktober sprak Xandra Schutte met Jacqueline de Jong voor een uitverkochte zaal over haar contacten met Asger Jorn en haar betrokkenheid bij de Internationale Siuationisten in de Balie in Amsterdam.

(Klik op de figuur om te vergroten.)

 

 

 

 

Tentoonstelling in Cobra Museum rond Asger Jorn

 

Op 28 september is in het Cobra Museum  een expositie geopend rond de bekende Deense schilder Asger Jorn die 100 jaar geleden werd geboren. Jacqueline de Jong is samen met hem in de jaren 60 betrokken geweest bij het Internationale Situationisme. Van haar is de installatie “Baked Potatoes” te zien. Deze expositie loopt nog tot 18 januari.

 

 

In mei 2014 twee exposities van Masha Trebukova

 

In het voorjaar van 2012 exposeerde Masha Trebukova in de ArtTraverse, samen met beeldhouwster Heleen Levano.

Op zaterdag 10 mei opent in expositieruimte Nieuw Dakota in Amsterdam de tentoonstelling Creation van Masha Trebukova. De opening is om 14:00 met een openingswoord van Louise O. Fresco. Curator van de tentoonstelling is Paul van Rosmalen (Galerie Borzo).

Op zondag 11 mei om 17.00 uur opent in galerie Quintessens in Utrecht een expositie met Masha Trebukova en Theo van de Vathorst. De opening wordt verricht door de burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen.

 

 

Das Spectrum heeft nieuwe website

 

De groep van jonge kunstenaars in Utrecht Das Spectrum heeft een nieuwe website: www.dasspectrum.org. Twee van hen, Maarten Dekker en Koen Doodeman, hebben in 2013 in de ArtTraverse geëxposeerd. De naam Das Spectrum verwijst naar het voormalige kantoorgebouw van uitgeverij Spectrum in Utrecht-Overvecht. Er worden regelmatig exposities en andere evenementen georganiseerd.

 

 

Laatste expositie van dit seizoen met Jorn van Leeuwen en Lia van Vugt

 

De grote haan van Lia en Karel van Vugt verlaat Jagtlust, na afloop van een geslaagde expositie.

De grote haan van Lia en Karel van Vugt verlaat Jagtlust, na afloop van een geslaagde expositie.

Tot 22 april exposeerde de ArtTraverse twee kunstenaars: Jorn van Leeuwen (schilderijen) en Lia van Vugt (beelden). De Biltse beeldend kunstenaar Jorn van Leeuwen heeft veel aandacht gekregen als prijswinnaar van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2013. Al eerder vermeldden wij de nominaties voor die prijs van twee kunstenaars die eerder bij ons geëxposeerd hebben: Koen Doodeman en Hugo Tieleman. Jorn van Leeuwen staat zeer in de belangstelling; hij heeft deelgenomen (t/m 23 februari) aan de groepsexpositie Natuur/Natuur bij kunstruimte KuuB in Utrecht, en er volgen meer. Voor meer informatie lees verder.

 

 

Extra openstelling op 15 december goed bezocht

 

Op zondagmiddag 15 december was het gemeentehuis extra geopend van 14.00 tot 17.00 uur. Beide kunstenaars waren aanwezig om uitleg te geven over hun werk. Er waren omstreeks 50 bezoekers. Bezoek onze Facebook-pagina voor enkele foto-impressies.

 

Heleen Terwijn wint de Hélène de Montigny-prijs

 

Heleen Terwijn – zij heeft de expositie van Helen Frik geopend – heeft de Hélène de Montigny-prijs gewonnen, omdat de jury de door haar opgerichte IMC Weekendschool van grote betekenis vindt voor de samenleving. Lees verder.

 

 Koninklijke prijs voor de vrije schilderkunst 2013

 

Op 4 oktober zijn de prijswinnaars bekend gemaakt van de Koninklijke prijs voor de vrije schilderkunst 2013. Koen Doodeman – kortgeleden nog geëxposeerd in de ArtTraverse – was een van de genomineerden. Ook Hugo Tieleman die een paar jaar geleden in de ArtTraverse te zien was, was genomineerd. Beiden vielen niet in de prijzen. Hun werk is, samen met de overige genomineerden, te zien in het Paleis op de Dam in Amsterdam van 5 t/m 27 oktober 2013 en te bezoeken van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Meer informatie is te vinden op http://www.paleisamsterdam.nl/programma/koninklijke-prijs .

 

Expositie Helen Frik tot 12 november

 

Op zondag 22 september is de ArtTraverse van het gemeentehuis in Bilthoven weer van start gegaan met een solo-expositie van de bekende kunstenaar Helen Frik. De expositie werd ingeleid en geopend door Heleen Terwijn, oprichter en directeur strategie van IMC Weekendschool. Helen Frik exposeert tekeningen, grafiek en keramiek.

De expositie van Helen Frik maakte deel uit van de Maand van de Grafiek 2013. Voor meer informatie: http://www.grafiekplatform-vog.nl

 

FRAST is helemaal klaar voor het nieuwe kunstseizoen! Zij openden op 7 september 2013 dan ook groots en meeslepend met twee tentoonstellingen, live muziek en performances in Das Spectrum in Utrecht Overvecht. Dit alles onder het motto HAMMER HAMMER HAMMER. Voor meer informatie bezoek das-spectrum.weebly.com. De expositie is verlengd en duurt tot 6 oktober, en is geopend op vrijdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

 

Op 2 mei werden Maarten Dekker en Koen Doodeman geïnterviewd door Fredie Blankestijn bij de Biltse lokale omroep Radio Roulette. Zij vertelden daar onder meer over het kunstenaarscollectief  FRAST waar beiden lid van zijn. Klik op http://frast.wordpress.com/ voor informatie over de activiteiten van dit collectief. Zie ook een blog over Koen Doodeman.

 

Op 20 en 21 april 2013 vond een bijzondere kunstmanifestatie plaats, verspreid over de gemeente De Bilt: Vergeten Kunst. Een van de leden van de werkgroep ArtTraverse – Ellen Spanjaard – nam daaraan actief deel. Zij vroeg met een door haar vervaardigd kunstwerk aandacht voor een prachtig beeld van Theresia van der Pant. Het beeld staat in Maartensdijk voor de Vierstee. Voor meer indrukken over dit weekend kijk op Stichting Kunst en Cultuur De Bilt

 

Twee kunstenaars die bij de ArtTraverse geëxposeerd hebben zijn door Elegance benoemd tot Toptalent 2013. Hugo Tieleman en Annemiek Vera gaan het volgens Elegance maken in 2013. De ArtTraverse werkgroep vindt dat ze het al gemaakt hebben en is super trots!

 

 

Afscheid en nieuwe start als ArtTraverse (maart 2010)

 

Dorja_2010Op 10 maart 2010 publiceerde de Vierklank een uitvoerig artikel over de opening van een expositie. Bij die gelegenheid ontving de scheidende voorzitter van de toenmalige Traverse-werkgroep Dorja Egberts uit handen van burgemeester Gerritsen de Chapeaupenning als blijk van waardering voor haar inzet voor kunst en cultuur in de gemeente De Bilt. De vernieuwde werkgroep nam onder leiding van Rita Maas de taken over onder de nieuwe naam ArtTraverse en een eigen website. (Klik op de afbeelding om het te vergroten.)


ArtTraverse exposanten